Ana sayfa Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Trabzon’da incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Trabzon’da incelemelerde bulundu

75
0

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Trabzon’da incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Bizim Sıfır Atık Mavi projemiz var. Bu kapsamda derelerimizin, göllerimizin, denizlerimizin hem içinde hem de kıyılarında temizlik yapıyoruz. Bu çerçevede gittiğimizde, baktığımızda denizimizin, gölümüzün, akarsuyumuzun içinden her şeyin çıktığını görüyoruz ve hakikaten içimiz sızlıyor.” dedi.

Bakan Kurum, eski Avni Aker Stadı’nın bulunduğu alanda yapımı devam eden Millet Bahçesi inşaatında incelemelerde bulundu.

Bakanlığın kentte devam eden çalışmalarına ilişkin bilgi veren Kurum, doğaya ve çevreye sahip çıkmak kapsamında tüm dünyanın gıpta ile baktığı, Türkiye’ye gelen herkesin görmek istediği Uzungöl’de çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Bakan Kurum, “Uzungöl’deki, Ayder’deki, Türkiye’mizdeki doğal olan, güzel olan, korunması gereken tüm alanları korumaya gayret gösteriyoruz. Bu çerçevede Valiliğimizle birlikte kaçak yapılarla mücadele kapsamında bu tür yapıların yıkımını gerçekleştirdik. Yine Büyükşehir Belediyemizle hazine mülkiyetindeki yerlerin tahsisini yapmak suretiyle de Uzungöl’ün merkezinde bir dönüşüm projesine başladık.” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan Uzungöl’deki kaldırımların, sokakların aydınlatmaların iyileştirilmesi kapsamında tıpkı Ayder’de olduğu gibi benzer bir proje yürüttüklerini ifade eden Kurum, şöyle devam etti:

“Oraya giden vatandaşlarımızın huzurlu bir şekilde orada vakit geçireceği, sosyal alanların, yürüyüş, bisiklet yollarının içinde olduğu bir projeyi Büyükşehir Belediyemizle, İller Bankası Genel Müdürlüğümüz yürütüyor. Bu çerçevede ilk etapta yaklaşık 3 milyon lira bedelli bir projeye başlıyoruz, haziran ayı içerisinde ihalesi gerçekleşecek, temmuz ayı içerisinde de hızlı bir şekilde imalatlara başlayacağız. İkinci etapta yıl bitmeden yine Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğümüzün hazırladığı Bakanlığımız bünyesindeki projenin de ihalesini gerçekleştireceğiz. Oraya hem maddi anlamda hem de teknik anlamda her türlü desteği verip Uzungöl’ümüzü dünya markası haline getirecek projeleri, adımları da inşallah yapıyor olacağız. Bu çerçevede projemiz devam ediyor.”

“Şehrin yaşam kalitesini artırmak için çalışıyoruz”

Kurum, Barma Yaylası ile ilgili de projeye dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Yine çevremize ilişkin diğer projemiz, biliyorsunuz Barma Yaylamız var, orayı da bugün ziyaret edeceğiz. Burada da yine ekolojik bir çalışma yapıyoruz, Barma Yaylası turbalığını korumak ve gelecek nesillere aktarmak maksadıyla 3 milyon lirayı hibe kapsamında Büyükşehir Belediyemize gönderdik. Bu kapsamda Trabzonlu vatandaşlarımızın gidebileceği, o doğal güzelliklere eşsiz şekilde bakacakları, vakit geçirecekleri alanların sadece o alanları koruma projesini Büyükşehir Belediyemizle birlikte yürütüyoruz. Bu çerçevede 332 bin metrekarelik alanın kesin korunacak, 10 milyon 200 bin metrekarelik kısmının da nitelikli koruma alanı olarak ilanını Kasım 2019’da Sayın Cumhurbaşkanımız imzalamıştı ve bu kapsamda projelerimizi yürütüyoruz.”

Tüm bu yapılan projelerin Trabzon’un değerine, doğal ve kültürel güzelliklerine katkı sağlamak amacıyla olduğunu işaret eden Kurum, “Tüm ekibimizle birlikte söz verdiğimiz projeleri yapmak, şehrin yaşam kalitesini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.

“Bu süreçte maskemize, mesafemize ve temizlik kurallarına dikkat”

Bir gazetecinin çok sayıda eldiven ve maskelerin denize atıldığının görüldüğünü ve bu konudaki değerlendirmesini sorması üzerine de Bakan Kurum, şunları dile getirdi:

“Bizim Sıfır Atık Mavi projemiz var. Bu kapsamda derelerimizin, göllerimizin, denizlerimizin hem içinde hem de kıyılarında temizlik yapıyoruz. Bu çerçevede gittiğimizde, baktığımızda denizimizin, gölümüzün, akarsuyumuzun içinden her şeyin çıktığını görüyoruz ve hakikaten içimiz sızlıyor. Neticede salgın sürecinde vatandaşlarımız evlerinde vakit geçirdiler ve gördük ki yeşil alanlarımız, havamız, suyumuz tertemiz hale geldi. Bu değerlere sahip çıkmak zorundayız, çünkü bunlar bize bir emanet, bu emanetleri de gelecek nesillere aktarmak durumundayız.”

Kurum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Türkiye’de hem korunan alanların sayısını hem miktarını hem de bu alanlara ilişkin yapılacak projeleri takip ettiklerini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu alanlarımıza zarar veren kim olursa olsun kuruluşlara ilişkin de hem hukuki hem de cezai işlemleri yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bu doğa, bu şehirler bizim ve buraya sahip çıkmak zorundayız. Maskemize ilişkin genelge yayınladık. Bu süreçte maskemize, mesafemize ve temizlik kurallarına dikkat etmek gerekiyor. Maskelerimizin ayrı toplanmasına ilişkin belediyelerimizin ayrı çöp kutuları var ve o kutular da ayrı bir şekilde bertarafa gönderiliyor. Vatandaşlarımızdan da ricamız çevreye, doğaya sahip çıkmak adına, bu süreçte maskelerimizi kendimiz toplayarak 48 saat beklettikten sonra bertarafa göndermeleri. Yine belediyelerimizin ayırmış olduğu alanlara maskelerimizi atmak suretiyle şehirlerimize sahip çıkalım, bu ülke hepimizin.” 

Trabzon’un önemli bir il olduğunu aktaran Kurum, “Trabzon’umuza biz 18 yıllık AK Parti iktidarları döneminde 33 milyar liralık iş yaptık. Kentsel dönüşümden altyapıya, sosyal konuttan hastaneye, bölge parklarından, atık su tesisi, düzenli depolama tesisi, içme suyu gibi birçok işi yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Geldiğimiz süreçte hemen hemen Trabzon’umuzun tüm ilçelerinde yatırımlarımız var. Vatandaşımızın talepleri neyse gidip o sorunları yerinde görüp çözmek suretiyle projeler geliştiriyoruz.” diye konuştu.

Kurum, geçen iki yıllık süreçte Trabzon’a çok sayıda ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatarak, aciliyet gerektiren tüm işlerin yapılması kararının alındığını ifade etti.

“Dönüştürülmesi gereken her yerde proje yapmaya çalışıyoruz”

Hemen hemen her ilde projelerinin olduğunu vurgulayan Kurum, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm anlayışı ile dönüşmesi gereken acil öncelikli, riskli dediğimiz vatandaşımızın can ve mal güvenliği riskini taşıyan ki bu noktada hemen hemen her ilimizde projemiz var. Dönüştürülmesi gereken her yerde proje yapmaya çalışıyoruz. Buradan vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum ve gerçekten riskli olduğunu düşündükleri, deprem riski taşıdığını düşündükleri binaları ile ilgili gitsinler belediyelerimizi, çevre ve şehircilik müdürlüklerimize riskli bina tespiti yaptırsınlar çünkü biz geçtiğimiz depremlerde çok acılar yaşadık ve aynı acıları bir daha yaşamak, yaşatmak istemiyoruz ve bu çerçevede biz Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlılığını sahaya, illerimize, ilçelerimize yansıtmaya çalışıyoruz. Bu konuda Bakanlık olarak her türlü desteği belediyelerimize, vatandaşlarımıza vereceğimizi de tekrar ifade etmek isterim.”

Trabzon’da yürütülen projelere değinen Kurum, şu ifadeleri kullandı:

“Trabzon’umuz da 23 hektar büyüklüğünde 3 tane riskli alanda çalışmalarımız var ve bu çerçevede daha önce tespitlerini yaptığımız 474 riskli binanın 422’sinin de yıkımını Trabzon’da gerçekleştirmiş olduk. Tabii bir taraftan yıkarken bir taraftan da yapım sürecini yürütüyoruz. Bu çerçevede Ortahisar Zağnos Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 4 etapta toplamda 1085 konut ve iş yerlerinin yapımını tamamladık ve vatandaşlarımıza etaplar halinde teslimlerini gerçekleştiriyoruz. Yine Ortahisar Tabakhane Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 353 konut ürettik ve bu çerçevede hem Büyükşehir Belediyemizle hem ilçe belediyemizle birlikte de bu kentsel dönüşüm projesini yürütüyoruz. “

Ortahisar Pazarkapı’da da 7 hektarlık alanda riskli alan için kentsel dönüşüm çalışmalarını başlattıklarını belirten Kurum, şunları kaydetti:

“İnşallah o çerçevede de projelerimizi yürütüyoruz. Uzun yıllardır Trabzon’uzumun problemi olan, Trabzon’dan gelen geçen vatandaşlarımızın ‘bu binaları niye yıkmıyoruz, Trabzon’umuza yakışmıyor’ dediği Çömlekçi Kentsel Dönüşüm alanı var ki bu alan da 324 binadan oluşuyor. Büyükşehir Belediyemizle çok örnek diyeceğimiz yatay mimari esaslı konutların 3-4 katı geçmediği hem Tanjant viyadüğüne uyumlu, şehre uyumlu, o silüete katkı sağlayacak, şehre katkı sağlayacak önemli bir projeyi de yürütüyoruz. Bu çerçevede 324 binanın 108’inin yıkımını tamamladık ve inşallah haziran ayı içerisinde bütün proje süreçlerini tamamlayıp temmuz ayı içerisinde de orada inşaatlara başlamak istiyoruz. Bu çerçevede Bakanlığımız projeyi TOKİ eliyle yürütüyor yine Altyapı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz, hep birlikte yürüttüğümüz proje, Trabzon’umuza çok değer katacak şehircilik anlamında bir projeyi inşallah kazandırmış olacağız.”

“Şehrimizde sanayi alanlarıyla alakalı dönüşüm projeleri yürütüyoruz”

Kurum, sanayi alanlarıyla ilgili de dönüşüm projeleri yürüttüklerine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şehrimizde sanayi alanlarıyla alakalı dönüşüm projeleri yürütüyoruz. Bu çerçevede tüm Türkiye’de 14 ilde 21 sanayi alanının dönüşümünü gerçekleştiriyoruz ve toplamda 13 bin 500 bağımsız bölümden oluşan iş yerlerini kentsel dönüşüme tabi tutmak suretiyle yeni alanları yapıyoruz ve hem esnafımız hem vatandaşımız bu noktada daha iyi hizmet alacağı alanlara kavuşuyor, diğer taraftan da şehrin içinde köhneleşmiş bu alanların dönüşümünü sağlıyoruz. Bu çerçevede hem iklim değişikliği ile ilgili mücadele kapsamında Akçaabat’ta hemen dere güzergahı üzerinde bir sanayi sitemiz var küçük sanayi sitesi. Bu projeyi de Akçaabat Belediyemiz, Büyükşehir Belediyemiz, Bakanlığımız TOKi eliyle yapımını gerçekleştirecek ve 10 hektarlık alanda 162 dükkanı projelendirip, inşallah çok daha düzgün bir projeyi Akçaabat’ımıza, Trabzon’umuza kazandırmış olacağız. Bu çerçevede 27 milyon liralık maliyeti olan proje için talep toplayacağız ve bu talep neticesinde de vatandaşlarımıza en hızlı bir şekilde projeyi yapıp teslimini gerçekleştirmiş olacağız.”

Of eski terminal binasının bulunduğu alanda da yine küçük sanayi sitesi olduğunu dile getiren Kurum, “Buraya ilişkin de imar çalışmalarını başlattık. İmar planı çalışmaları tamamlandıktan sonra 450 dükkandan oluşan sanayi sitesindeki dükkandan oluşan projenin de ihalesini inşallah temmuz ayı içerisinde gerçekleştireceğiz.” dedi.

Kurum, Değirmendere sanayi dönüşümü ile ilgili de bilgilendirmede bulunarak, “Buna ilişkin de Büyükşehir Belediyemizin çok örnek diyebileceğimiz bir projesi var. Bu proje için de çalışmaları başlattılar. Vatandaşımızla görüşmek, taleplerini almak suretiyle oradaki alanı da şehrimize yakışacak şekliyle dönüştürmek istiyoruz. ” değerlendirmesi yaptı.

Kurum, eski Avni Aker Stadı’nın bulunduğu alanda inşası devam eden Millet Bahçesi’ndeki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, dönüşüm çalışmalarının şehirlerdeki güzelliği artırmak amacıyla yapıldığını belirterek, bu çerçevede hem millet bahçelerini projelendirdiklerini hem de şehir içindeki önemli sokakları, caddeleri sağlıklaştırma projesi yürüttüklerini söyledi.

Trabzon’u daha önceki ziyaretleri sırasında şehir merkezinde bulunan 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı sokaklarında sağlıklaştırma projesi yapılacağını açıkladıklarını anımsatan Kurum, çalışmaların Büyükşehir Belediyesi ile İller Bankası Genel Müdürlüğünün projesi kapsamında devam ettiğini anlattı.

Kurum, örnek bir şehircilik çalışması projenin toplam bedelinin 4 milyon 600 bin lira olduğunu belirterek, yaklaşık bir ay içinde tamamlanıp vatandaşların hizmetine sunulmasının planlandığı bilgisini verdi.

Sürmene ve Of ilçelerinde de sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapıldığını ifade eden Kurum, toplam 66 binanın cephelerinin iyileştirileceğini, Trabzon-Rize kara yolunda şehre yakışacak görüntüyü kazandırmak için çalışma yürütüldüğünü söyledi.

“Her yıl bu projeleri kararlı bir şekilde yürüteceğiz”

Kurum, TOKİ ile Bakanlığın kentsel dönüşüm kapsamında konut projelerine devam ettiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu çerçevede 193 milyon liralık millet bahçesi, sosyal konut projelerimiz devam ediyor. Hem 50 bin hem de 100 bin konutluk sosyal konut projesi açıklamıştık. Bu çerçevede Trabzon’umuza 50 bin sosyal konut kapsamında 513, 100 bin sosyal konut kapsamında da 766 konutumuzu projelendiriyoruz ve inşallah ev sahibi olmayan vatandaşımız kalmayana dek de bu projelerimizi yürüteceğiz. Her yıl bu projeleri kararlı bir şekilde yürüteceğiz. Hem şehirciliğe hem kentsel dönüşüme hem deprem dönüşümüne katkı sağlayacak bu projeleri yine Hazine ve Maliye Bakanımızın destekleriyle yürütüyoruz ve her yıl da inşallah bu projelerin sayısını, miktarını artıracağız.”

Trabzon için diğer önemli bir yatırımın da şehrin merkezinde uzun yıllardır kullanım noktasında sıkıntı yaşanan içme suyu hatlarının yenilenmesine ilişkin proje olduğuna dikkati çeken Kurum, “Bakanlığımız, Büyükşehir Belediyemizle ortak proje yürütüyor. Yaklaşık 15,5 milyon avroluk proje. Bunun yüzde 40’ını Büyükşehir Belediyemiz ve Bakanlığımız, kalan yüzde 60’ını da AB’den uygun şartlarda destek almak suretiyle yürütüyoruz ve şehrin merkezindeki tüm içme suyu altyapısını değiştireceğiz, daha sağlıklı bir içme suyu şebekesine Trabzon’umuz kavuşmuş olacak.” şeklinde konuştu.

“Yaklaşık 70 milyon lira yatırım bedelli projemizi yürütüyoruz”

Kurum, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında 7 bölge için eylem planlarının bulunduğunu, Karadeniz’e yönelik planları ise bir süre önce Trabzon’da açıkladıklarını anımsattı.

Bakan Kurum, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Eylem planı çerçevesinde hem dere güzergahı üzerinde kalan konutların taşınacağını açıklamıştık hem de bu manada gerekli altyapıların düzenlenmesi için belediyelerimize, valiliklerimize bir genelge göndermiştik. Bu çerçevede ilk Karadeniz Bölgesi’nden başladık. Araklı ilçemizde meydana gelen selde hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımız oldu, onlara tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. Trabzon genelinde dere yataklarında selde, heyelanda, taşkın riski bulunan 446 bina tespiti yaptık ve bu binaların hızlı bir şekilde kentsel dönüşüme tabi tutulmak suretiyle taşınma sürecini de yine belediyelerimizle birlikte yürütüyoruz.”

Araklı ilçesinde 280 konut ve ticari ünitelerin yer aldığı projenin devam ettiğini belirten Kurum, “Bu projemizi de başlattık, yaklaşık 70 milyon lira yatırım bedelli projemizi yürütüyoruz. Araklı ve Trabzon’da dere güzergahı üzerinde kalan ne kadar vatandaşımız varsa bu konutlara taşımak suretiyle derelerdeki dönüşümü de yapmış olacağız.” diye konuştu.

“Toplamda 23 millet bahçesi açmış olduk”

Kurum, 81 ile 81 milyon metrekare millet bahçesi projesi çerçevesinde 10 millet bahçesinin açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle geçen hafta gerçekleştirildiğini anımsatarak, “Toplamda 23 millet bahçesi açmış olduk. Devam eden 207 millet bahçemiz ki yatırım bedeli de 14 milyar lira.” dedi.

Trabzon’da üç millet bahçesi bulunduğunu dile getiren Kurum, Akçaabat ilçesindekinin tamamlanarak vatandaşların hizmetine açıldığını, Vakfıkebir ilçesindeki millet bahçesi inşaatının ise yaklaşık 36 bin metrekarelik alanda devam ettiğini, dokuzuncu ayda hizmete açılmasının planlandığını belirtti.

Kurum, Trabzon’daki millet bahçesi inşaatının da Trabzonspor’un tarihi başarılarına ev sahipliği yapan Avni Aker Stadyumu’nun bulunduğu yaklaşık 56 bin metrekarelik alanda devam ettiğini söyledi.

Millet bahçesinde yaklaşık 500 araçlık kapalı ve açık otopark, millet kıraathanesi, kütüphane ve Trabzonspor’un anılarının yaşatılacağı müzenin yer alacağına dikkati çeken Kurum, “Bu projeyi de inşallah dokuzuncu ayda Trabzonlu vatandaşlarımızın hizmetine açmış olacağız. Bu çerçevede çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kurum, daha sonra Trabzon Valiliğini ziyaret etti. Kurum, ayrıca Vakfıkebir ilçesinde yapımı süren Millet Bahçesi ile geçen hafta hizmete açılan Akçaabat ilçesindeki Millet Bahçesi’nde incelemelerde bulundu.

Kurum, incelemeleri sırasında yetkililere kentte yapımı devam eden millet bahçelerinde mümkün olduğu kadar çok sayıda biyolojik gölet yapılması, ayrıca Akçaabat Millet Bahçesi’ndeki gibi serander kurulması talimatını verdi.

Bakan Kurum’a ziyaretlerinde Vali İsmail Ustaoğlu, Bakan Yardımcısı Fatma Varank, AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi ve ilgililer eşlik etti.

Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz, hep birlikte yürüttüğümüz proje, Trabzon’umuza çok değer katacak şehircilik anlamında bir projeyi inşallah kazandırmış olacağız.”



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.