Ana sayfa Türkiye Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Yıldız’dan ‘Irak’taki PKK mevcudiyetine son verilmesi’ çağrısı

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Yıldız’dan ‘Irak’taki PKK mevcudiyetine son verilmesi’ çağrısı

86
0

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Yıldız’dan ‘Irak’taki PKK mevcudiyetine son verilmesi’ çağrısı

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Irak’ta terör örgütü PKK hedeflerine yönelik gerçekleştirilen Pençe-Kartal Operasyonunun ardından Irak Dışişleri Bakanlığı Kıdemli Bakan Yardımcısı Abdülkerim Haşimi ile görüşmek üzere Dışişleri Bakanlığına davet edildi.

Büyükelçi Yıldız, görüşmeye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Görüşmede Irak tarafı, TSK’nın gerçekleştirdiği harekatın Irak’ın egemenliğinin ihlalini teşkil ettiğini öne sürerek bu konuda Türk tarafına bir nota tevdi etti.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin meşru müdafaa hakkı vurgusu

Türkiye’nin Irak’taki PKK mevcudiyetinden duyduğu rahatsızlığı muhatabına ilettiğini aktaran Yıldız, “Irak’ın, PKK terör örgütünün ülkedeki varlığını sona erdirmeye yönelik somut hiçbir adım atmamasının Türkiye’de üzüntüyle karşılandığını söyledim. Iraklı muhatabıma ayrıca Türkiye’nin bu durum karşısında uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafaa hakkı çerçevesinde gerekli adımları atmak durumunda kaldığını da vurguladım.” dedi.

Türkiye’nin Irak’ın egemenliğine saygısının tam olduğunu belirten Yıldız, egemenlik kavramının komşu ülkelere yönelik belirli sorumluluklar da getirdiğine işaret etti.

Büyükelçi Yıldız, Türkiye ve Irak’a olduğu kadar tüm bölgeye tehdit teşkil eden Irak’taki PKK mevcudiyetinin sona erdirilmesi konusunda Irak makamlarınca gerekli adımların atılması gerektiğine dikkati çekti.

Görüşmede ayrıca tarafların dost, kardeş ve komşu iki ülke olarak Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki iradelerini karşılıklı olarak teyit ettikleri öğrenildi.



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.