Ana sayfa Türkiye Πρόσκληση “συνάντησης” στην Ελλάδα από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ακάρ

Πρόσκληση “συνάντησης” στην Ελλάδα από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ακάρ

373
0

Πρόσκληση “συνάντησης” στην Ελλάδα από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ακάρ

Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επισημαίνοντας ότι υποστηρίζουν την επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου δήλωσε τα εξής, “Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, θέλουμε ειρήνη και γαλήνη, αλλά θέλουμε επίσης τα δικαιώματά μας και το δίκαιο μας. Θέλουμε να εκπληρώσουμε την όποια ευθύνη για το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας. Επομένως, εάν οι Έλληνες ομόλογοι μας αποφασίσουν τις επόμενες μέρες, θα χαρούμε να τους φιλοξενήσουμε εδώ. Ας έρθουν  οι ειδικοί να συναντηθούμε, να μιλήσουμε”. 

Ο Ακάρ ήταν προσκεκλημένος στο Γραφείο Σύνταξης AA , έκανε δηλώσεις σχετικά με την ημερήσια διάταξη και απάντησε σε ερωτήσεις.

Ο Ακάρ, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ως προς τη στάση της Τουρκίας εν σχέση με το ζήτημα της έντασης με την Ελλάδα δήλωσε τα εξής: “Συμφωνήσαμε σε κάποιο σημείο στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με τους προηγούμενους συνομιλητές και ομολόγους μας ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου  και αργότερα ως Υπουργός Άμυνας. 
Για να μπορούμε να τα συζητήσουμε μεταξύ των ειδικών, μεταξύ μας, χωρίς περιορισμούς καθορίσαμε μια αντιπροσωπεία 15-20 ατόμων και τους στείλαμε στην Αθήνα. Είπαμε ότι ας μιλήσουμε για ένα τεχνικό ζήτημα, μην αφήσουμε τίποτα στο μυαλό μας, ας βάλουμε τα πάντα στο τραπέζι, ας συζητήσουμε ανοιχτά.

Δηλώνοντας ότι η αντιπροσωπεία πήγε στην Αθήνα αφού το δέχτηκε η Ελληνική πλευρά, ο Ακάρ είπε:

“Είχαν μια συνάντηση στην Αθήνα. Στη συνέχεια, η Ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε στην Τουρκία και πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Άγκυρα. Κατόπιν στείλαμε την αντιπροσωπεία μας ξανά στην Αθήνα. Η τέταρτη συνάντηση θα γίνει στην Άγκυρα. 
Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι περιμένουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Είμαστε υπέρ των συνομιλιών.  Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, γι’ αυτό είμαστε ισχυροί και δεν φοβόμαστε τον διάλογο.  Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε γαλήνη,  αλλά θέλουμε και  τα δικαιώματά μας. Για το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας θέλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την ευθύνη.  Επομένως, εάν στις επόμενες μέρες οι Έλληνες ομόλογοί μας το αποφασίσουν, θα χαρούμε να τους φιλοξενήσουμε εδώ. Ας έρθουν οι ειδικοί να μιλήσουμε, να συναντηθούμε.”

« Ένα χαμένο όνειρο»

Αναφερόμενος στις κοινές ασκήσεις που διεξήχθησαν  από ορισμένες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ακάρ είπε, “η ιδέα ότι με ασκήσεις και με παρόμοιες πρωτοβουλίες θα αποτρέψουν και θα αλλάξουν τις δραστηριότητες της Τουρκίας και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα χαμένο όνειρο. Έχουμε κανόνες, αρχές, νόμους, δικαιώματα, δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε ότι πρέπει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”. 

Τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη, την θάλασσα και τα δικαιώματα κανενός ο Ακάρ μίλησε ως εξής:

Το έχουμε πει αυτό χίλιες φορές. Παραμένοντας εντός των συνόρων μας, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας. Από την άλλη όμως,  δεν παραχωρούμε ούτε μία σταγόνα από τα ύδατα μας.  Δεν αφήνουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματα μας. Καταλάβετε αυτό. Οι συνομιλητές μας δυσκολεύονται να το καταλάβουν. Αυτό που κάνουμε είναι σεισμικές έρευνες με απόλυτα ειρηνικό τρόπο. Αυτό είναι όλο. 
Είναι τρόπος αντίδρασης η διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, τα πλοία και τα αεροσκάφη;

“Αυτή η προσέγγιση βλάπτει και τον Ελληνικό  λαό” 

Δηλώνοντας ότι οι Έλληνες σύμμαχοι έχουν την ακόλουθη προσέγγιση «Όλα είναι δικά μου», ο Ακάρ είπε:

“Θεωρούν ότι μόνο αυτοί έχουν δίκιο. Η Τουρκία με 83 εκατομμύρια πληθυσμό δεν έχει κανένα δικαίωμα; Μια τόσο λανθασμένη, μονόπλευρη και εγωιστική προσέγγιση δεν βλάπτει μόνο τους ίδιους αλλά και τον Ελληνικό  λαό. Και ο γειτονικός Ελληνικός λαός έχει την ανάγκη της γαλήνης. Δεν έχει νόημα να τον ταράξουν κλιμακώνοντας τα γεγονότα κάθε φορά. Ουσιαστικά χάνουν οι ίδιοι”.

  


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.