Ana sayfa Gündem İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı’dan Gülistan Doku açıklaması

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı’dan Gülistan Doku açıklaması

92
0

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı’dan Gülistan Doku açıklaması

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail ÇataklıTunceli‘de 200 gün önce kaybolan üniversite öğrencisi Gülistan Doku‘nun bulunması için yürütülen arama çalışmalarına ilişkin, “(Uzunçayır Baraj Gölü) Barajın boşaltılması yönünde bir talimat var, o yönde bir çalışma da pazartesi gününden itibaren başladı. Hedef, mümkün olduğu kadar barajın, en azından köprünün etrafındaki alanın kurutularak çalışmayı gözle de görülür bir şekilde sonuçlandırmaya gayret etmek. O sebeple teknik arkadaşlar da çalışıyorlar ama fiilen barajın boşaltılması çalışması başladı.” dedi.

Çataklı, Tunceli Valilisi Mehmet Ali Özkan’ı makamında ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, kayıp Doku’nun ablası Aygül Doku’nun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve kendisiyle görüştüğünü söyledi.

Konuyla ilgili toplantı da yaptıklarını ifade eden Çataklı, şöyle konuştu:

“Barajın boşaltılması yönünde bir talimat var, o yönde bir çalışma da pazartesi gününden itibaren başladı. Hedef, mümkün olduğu kadar barajın, en azından köprünün etrafındaki alanın kurutularak çalışmayı gözle de görülür bir şekilde sonuçlandırmaya gayret etmek. O sebeple teknik arkadaşlar da çalışıyorlar ama fiilen barajın boşaltılması çalışması başladı. Şunu da belirtmek isterim, yaklaşık 180 gün su altında arama faaliyeti yürüttük. Konuyla ilgili 500 civarında personel görevlendirdik. Türkiye’nin birçok ilinden arkadaşlarımız geldi.”

Çataklı, bu tür arama çalışmalarının 10-15 gün sürdürüldüğüne işaret ederek, Doku’nun bulunması için su altındaki arama çalışmalarını yaklaşık 6 ay sürdürdüklerini dile getirdi.

Arama çalışmalarını ellerindeki tüm imkanları kullanarak gerçekleştirdiklerini anlatan Çataklı, şunları kaydetti:

“Tüm bu çabalara rağmen bir netice alamadık. Bu konuyla ilgili bir netice almayı emin olun en çok biz istiyoruz, elbette ailesi de istiyor. Biz de neticeyi alıp bu işi nihayete erdirmek istiyoruz. Ama geçmişte biliyorsunuz başka örneklerimiz de var, dünya da da birçok örnek var. Netice alınamadığı örnekler de var. Ancak imkan ve kabiliyetlerimizi bugüne kadar kullandık. Bu konuda son bir talep var. Teknik imkanlar el verdiği ölçüde bu konuda gereği yapılacak. Bu konuda zaten talimat da verildi, kurumlar da üzerine çalışıyor. İnşallah bir netice alırız.”

“Bakanlık olarak vatandaşımızın gönlünü kazanmak temel hedefimizdir”

Çataklı, İçişleri Bakanlığı olarak emniyet ve asayişten, trafik hizmetlerine, uyuşturucudan göçe, afet ve acil durumlardan nüfus ve vatandaşlık hizmetlerine kadar çok geniş bir hizmet alanlarının bulunduğunu anımsattı.

Bu hizmet alanında sürekli vatandaşlarla iletişim halinde olduklarını ifade eden Çataklı, şöyle konuştu:

“Verdiğimiz hizmetlerin, daha hızlı, etkin, seri ve vatandaş odaklı, vatandaşı merkeze alan, vatandaşın gönlünü kazanma hedefi doğrultusunda yürütülebilmesi bakımından da zaman zaman merkezle taşra birimleri arasında iletişimi geliştirmek maksatlı değişik uygulamalar yapıyoruz. Bu çerçevede Bakanlığımızın başlattığı İzleme Değerlendirme Sistemi var. Bu yolla Ankara’dan Bakanlığımızdan ilgili arkadaşlarımızın da katılımıyla illerimizi ziyaret ediyoruz.”

Bir süre önce Tunceli Valisi olarak atanan Özkan’a yeni görevinin hayırlı olması temennisinde bulunan Çataklı, “Bakanlık olarak vatandaşımızın gönlünü kazanmak temel hedefimizdir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatları bu yönde. Sayın Bakanımız da vatandaşımızı merkeze alan, vatandaş odaklı bir anlayışla kamu hizmetlerinin yürütülmesi talimatı doğrultusunda bizleri yönlendiriyor ki o talimatlar çerçevesinde bugün buradayız.” diye konuştu.

Uzunçayır Baraj Gölü kısmen boşaltılıyor

Gülistan Doku’nun bulunması için yürütülen arama çalışmalar kapsamında kentteki Uzunçayır Baraj Gölü’nün suyunun kısmen tahliye edilmesi işlemi sürüyor.

Munzur Üniversitesi Tunceli Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü 2. sınıf öğrencisi olan Doku’nun (21) ailesinin, Diyarbakır’dan Tunceli’ye gelerek kayıp başvurusu yapmasıyla başlatılan arama çalışmaları devam ediyor.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), İl Emniyet Müdürlüğü, askeri birimler, çeşitli sivil toplum kuruluşları, çeşitli illerden gelen dalgıç polisler ve gönüllülerin, botlar, su altı görüntüleme cihazları, drone, helikopter, iz takip köpekleri desteğinde aylardır sürdürdüğü arama çalışmaları özellikle genç kızın en son görüldüğü Dinar deresi üzerindeki Sarı Saltuk Viyadüğü çevresi ile bu derenin su sağladığı Uzunçayır Baraj Gölü’nde yoğunlaştırıldı.

Ekiplerin tüm teknik imkanları da kullanarak 200 gündür sürdürdüğü çalışmalara rağmen genç kıza ulaşılamayınca, bir süre önce ekiplerin dalgıçlar ve su altı görüntüleme cihazları gibi teknik imkanlarla su altında yaptıkları arama çalışmaları sonlandırıldı.

Baraj üzeri ve viyadük çevresi ile Dinar deresi kıyılarında yoğunlaştırılan çalışmalara rağmen Doku’ya ulaşılamayınca, ailesinin de talebi üzerine İçişleri Bakanlığının talimatıyla Uzunçayır Baraj Gölü’nün kısmen tahliye edilerek arama çalışmalarının sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Devlet Su İşleri (DSİ) ve AFAD yetkililerinin yaptığı toplantının ardından normalde tek tribünden elektrik üretimi yapılan barajda su seviyesinin düşürülmesi için 3 tribünden üretim yapılmasına başlandı.

Bu işlem sayesinde 3 tribünden su tahliyesi yapılan barajın 897 olan kotu, yaklaşık 15 gün içinde 885’e düşürülecek. Barajın su seviyesinin indirilerek özellikle Sarı Saltuk Viyadüğü alt kısmındaki suyun tahliyesi hedefleniyor.

Barajın suyunun azalması sonucu viyadük altındaki suyun da çekilmesi sonrası ekipler Doku’yu arama çalışmalarına burada devam edecek.

Yetkililer, barajda 3 tribünden yapılan su tahliyesi işlemenin devam ettiğini kaydetti.

Olay 

Tunceli’de üniversitede okuyan kızları Gülistan Doku’dan 5 Ocak’ta haber alamayan ailesi, memleketleri Diyarbakır’dan gelerek 6 Ocak’ta emniyete kayıp başvurusunda bulunmuştu. 

Genç kızın arkadaşlarıyla görüşen ve cep telefonu sinyallerini izleyen ekipler, çalışma başlatmıştı. 

Baraj gölünde arama yapan ekipler, genç kıza ait resmi evrak bulmuştu.



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.