Ana sayfa Türkiye Van’ın Saray ilçesinde 5,4 büyüklüğünde deprem

Van’ın Saray ilçesinde 5,4 büyüklüğünde deprem

85
0

Van’ın Saray ilçesinde 5,4 büyüklüğünde deprem

Van’daki 5,4 büyüklüğünde deprem

Van’ın Özalp ilçesinde meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki deprem, Gürpınar ilçesine bağlı Elaçmaz Mahallesi’ndeki bazı evlerde de hasara neden oldu. ( Özkan Bilgin – Anadolu Ajansı )

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), merkez üssü Van’ın Özalp ilçesi olarak açıklanan ancak daha sonra Saray ilçesi olarak değiştirilen depremde 5 ev ve bazı hayvan barınaklarının yıkıldığını, 7 evde ise hasar oluştuğunu bildirdi.

AFAD’dan yapılan açıklamada, Van’da saat 13.03’te meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremin ardından üç ilçeye, AFAD Van’dan 18 arama kurtarma personeli ve 1 arama köpeği sevk edildiği, olası ihtiyaca karşı, AFAD Erzurum’dan bir ekibin de bölgeye intikal ettiği belirtildi.

 

Alana ayrıca Sağlık Bakanlığı UMKE, jandarma ve Türk Kızılay ekiplerinin gönderildiği bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Gürpınar ilçesinin Elaçmaz Mahallesi’nde 5 ev, Saray ilçesinin Örenburç Mahallesi’nde 6 ve Özalp ilçesinin Yünkuşak Mahallesi’nde 1 olmak üzere 7 evde hasar oluştu. Baltepe Mahallesi Nazarova mezrasında hayvan barınaklarının yıkıldığı ve enkaz altında hayvanların kaldığı bilgisine ulaşıldı. AFAD Van ekipleri, Saray, Gürpınar ve Özalp ilçelerine intikal etti.”

“Bölgedeki saha tarama çalışmaları devam ediyor”

Bölgede, enerji ve haberleşme hatlarında herhangi bir olumsuzluk bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“Olası destek ihtiyacına karşı, AFAD Diyarbakır Arama Kurtarma Birliği ve çevre illerdeki AFAD ekipleri de teyakkuza geçirildi. Bölgedeki saha tarama çalışmaları ise devam ediyor. Depremin gerçekleştiği noktaya en yakın yerleşim yerinin 3,44 kilometre ile Gürpınar’ın Elaçmaz Mahallesi olduğu tespit edildi. Yer kabuğunun 7,48 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem sonrası AFAD Van’ın yanı sıra çevre il ve ilçelerdeki birimlerle 4,5G, uydu ve telsiz haberleşmeleri yapıldı.

Haberleşmelerle herhangi bir zarar ya da hasar olup olmadığı bölge bölge tespit edildi. Depremin, Van kent merkezinde ve yakın çevredeki illerde hissedildiği bilgisi de bulunuyor. Depremleri, ‘afad.gov.tr’ ve ‘deprem.gov.tr’ adreslerinden 7 gün 24 saat, anlık olarak takip edebilirsiniz. AFAD Deprem Dairesi, ülkemizdeki her 5 istasyondan 4’ünü işletmekte ve 1100 deprem gözlem istasyonuyla depremleri çözümlemektedir.”

 

Van Valisi Bilmez: Can kaybımız yok

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yaptığı açıklamada, depremin hemen ardından hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını belirtti. 

İlçe merkezinin yanı sıra bağlı köylerde de tarama çalışmalarının yürütüldüğünü aktaran Bilmez, şunları kaydetti:

“Özalp merkez ve köylerinde yaptığımız taramada bir köyümüzde bir evimiz kısmen yıkıldı, bunun dışında bir can kaybımız yok. Ancak bazı mahallelerde hasar gören evlerin evlerin olduğu ilk bilgisini aldık. Ekiplerimiz sahaya doğru hareket etti. Bölgede hasar tespit çalışmalarına arkadaşlarımız başladı.” 

“Bölgede ağır hasarlı yapılarımız var”

Van Valisi Bilmez, beraberinde İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, AFAD İl Müdürü Osman Uçar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı ile depremin yaşandığı bölgede helikopterle incelemelerde bulundu. 

Daha sonra Özalp ilçesine bağlı Yünkuşak Mahallesi’ne gelen Bilmez, burada hasar gören evleri inceledi, yetkililerden bilgi aldı. 

Bilmez, yaptığı açıklamada, depremin Özalp, Saray, Gürpınar ilçelerinin kesiştiği bölgede etkili olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Özalp, Saray ve Gürpınar’daki 15 mahallede orta ve ağır hasarlı evler var. 5 vatandaşımız hafif yaralı. Deprem 15 köyümüzde hasara neden oldu. Depremden dolayı enkaz altında kalan bir vatandaşımız yok. Sadece atlamadan kaynaklı 5 vatandaşımız hafif yaralandı. Özalp Devlet Hastanesine kaldırıldılar, durumları iyi. Köylerimizde orta ve ağır hasarlı yapılar bulunuyor. AFAD ve Çevre Şehircilik ekipleri hasar tespit çalışmalarına başladı. Her ilçede bir ekip çalışma yapıyor. Bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu depremden dolayı bir can kaybımız bulunmamaktadır. Mal kayıpları da telafi edilecektir.” 

Ekiplerin “ağır hasarlı” dediği evlerden uzak durulması uyarısında bulunan Bilmez, hasar tespiti için mahallelere giden ekiplere yardımcı olunmasını ve tartışmalardan uzak durulmasını istedi. 

Bütün bölgeleri havadan incelediklerini vurgulayan Bilmez, ciddi bir sıkıntının bulunmadığını ancak çok sayıda yapının hasar gördüğünü aktardı. 

Mahalledeki incelemelerinin ardından Gürpınar ilçesine bağlı Elaçmaz Mahallesi’ne geçen Bilmez, burada da mahalle sakinleriyle bir araya geldi, geçmiş olsun dileklerini iletti. 

Depremden en çok etkilenen mahallelerden birinin de Elaçmaz olduğunu belirten Bilmez, “Özalp ve Saray’da da etkilenen köylerimiz var. Herhangi bir kaybımız yok. Depremden olmasa da depremle bağlantılı 5 yaralımız var. Bir hamile kadın merdivenden atlarken düşerek yaralanmış. Durumu iyi. Bir vatandaşımızın ayağına taş değmesinden dolayı topuğunda ezilme, bir vatandaşımızın da atlamadan kaynaklı dizinde kırık var. Bölgede ağır hasarlı yapılarımız var. Diğer illerden de hasar tespit ekipleri gönderilecek. Çadır ihtiyacı olanların ihtiyacı giderilecek. Kısa sürede çalışmaları tamamlayacağız.” diye konuştu. 

Bakan Soylu: Köyler taranıyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından Van’ın Özalp ilçesindeki depreme ilişkin yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“Van’da 13.03’te meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremde Özalp merkezde yapılan ilk taramalarda hasar gözükmüyor. Köyler de taranıyor. Şu ana kadar köylerden sadece bir evde kısmi yıkık ihbarı var. Gelişmeler Van Valiliği ve AFAD Başkanlığımızca kamuoyuna bildirilecektir. Geçmiş olsun.” 



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.